Otrdiena, 2019. gada 15. oktobris

Hedviga, Helvijs, Eda

Visi autora raksti

8. oktobris (2013) 07:00

Agneta Niedra

Mārtiņš Sirmais: Kotleti saglabāt nevajag, tā taču nav Brīvdabas muzejs! (2)

Puaro.lv

Latvijā labi zināmais šefpavārs un TV kulinārijas raidījumu vadītājs Mārtiņš Sirmais nesen uzsācis darbu pie dokumentālo filmu sērijas „Kulta ēdieni”, atraktīvā un tikai viņam raksturīgā manierē Latvijas auditoriju iepazīstinot ar pasaules valstu virtuvi. Intervijā portālam Puaro.lv šefpavārs dalās piedzīvotajā un savos ēšanas paradumos.

„Ceļot iespējams dažādos veidos – iegādāties biļeti uz izolētu kūrortu, piemēram, Meksikā, bet no pašas valsts neko neredzēt, vai arī ar mugursomu plecos doties citas zemes izpētē. Mani personīgi vienmēr ir interesējusi tieši citu valstu virtuve – kāpēc tieši šie ēdieni ir populāri konkrētā reģionā un kāda ir to izcelsme,” stāsta Sirmais.

„Šāda veida izzinošie ceļojumi, kuros filmējam raidījumu, ir strikti saplānoti. Plāna pamatā ir Excel tabula, kurā pa minūtēm uzskaitītas vietas, kas katrā dienā jāapskata. Mēs gan nepārtraukti novirzījāmies no plāna, jo katrs galapunkts atklāja vēl daudz citu interesantu faktu, kuru izzināšana aizņēma papildus laiku. Mūsu mērķis, kāpēc devāmies, piemēram, uz Itāliju, ir radīt skatītājos izpratni, ka picas nav tikai daži picēriju tīkli, ko pazīstam Latvijā. Tām ir dziļākas saknes. Tāpat kā citu valstu tradicionālajiem ēdieniem.”

Sirmajam ir arī pašam sava versija par to, kā pica nonākusi līdz Latvijai: „No Neapoles tā aizceļoja uz Vašingtonu, uz kurieni tolaik devās daudz emigrantu. Ostas apkaimē tika atvērtas vairākas picērijas turienes itāļiem. Ar laiku tās guva popularitāti arī Kalifornijā. Turienes iedzīvotāji gan picas sāka gatavot ar biezāku pamatni. Tieši no Kalifornijas pica atceļoja uz Ziemeļu valstīm, tāpēc arī pie mums tā ir biezāka nekā tradicionālā itāļu pica. Manuprāt, Latvijā pirmo picēriju – pica „Lulu” - atvēra Elmārs Tannis. Liels gods un slava viņam par šī kulta ēdiena popularizēšanu Latvijā.”

Paša šefpavāra ikdienas ēdienkartē picas gan neietilpstot: „Lai arī man tās ļoti garšo, es mājās picas neēdu, tāpat kā es mājās negatavoju jūras ķemmītes vai omārus. Tie ir tikai mani „izejamie” ēdieni. Pieturos pie klasiskām vērtībām – vārītiem kartupeļiem ar maltās gaļas vai sēņu mērci. Apskatot arī veikalu pārdošanas rezultātus, skaidrs, ko tad latvieši ēd – tie ir kartupeļi un cūkgaļa. Tomēr ēdiena kultūra nepārtraukti mainās, mēs mācamies no citām valstīm un tas ir pareizi. Kotleti nevajag saglabāt, tā taču nav Brīvdabas muzejs! Gluži vienkārši vajag iemācīties to uztaisīt garšīgāku.”

Kā tad īsti ir – jādzīvo, lai ēstu, vai jāēd, lai dzīvotu? „Kā kurā situācijā,” uzskata Sirmais. „Es, piemēram, izejot no naktskluba, nekad negribētu ēdienu baudīt. Tomēr pārtiku nevajadzētu uztvert kā vienkārši degvielu, jo tās ietekme uz ķermeni ir neatsverama. Tā var to gan pacelt, gan sagraut.”

Pievienot komentāru

Piedalies diskusijā un ievēro Lietošanas noteikumus.

2000

Mainīt komentāru secību

Vārds

2013-10-08 11:45:46

Ziņot

picas nevisai man garsho toties citus eedienus kas ienaakusi labprat eedu

Vārds

2013-10-08 11:44:45

Ziņot

Pi;nigi piekritu. mcdonalda gluzi est nevajadzetu, tas jau nu noteikti kermeni sagrauj

Pasaulē

Gardums no Spānijas - tapas (5)

Raksturot to, kas tieši ir tapas, nākas ļoti sarežģīti, jo tās ir pieejamas daudz dažādos veidos. Tomēr ikviens, kurš apmeklējis Spāniju vai kādu no Centrālamerikas valstīm, noteikti būs baudījis kādu no tapu variācijām.

„Es nogalināju Merilinu Monro,” pirms nāves atzinies bijušais CIP aģents? (1)

Hodorkovskis: Putins uzsāka karu, lai attaisnotu neveiksmīgo ekonomisko politiku (3)

Kas notiek, ja bērna kopšanas atvaļinājumā dodas tētis? FOTO (1)

Bija vai nebija ūdeņos pie Stokholmas Krievijas zemūdene? (1)

Par seksu ar 12 000 prostitūtām arestēts 64 gadus vecs skolas direktors

Ilvess: NATO spēkiem Igaunijā vajadzētu atrasties pastāvīgi (3)

Interesanti

Kaut kas neredzēts! Labradors - futbola fans VIDEO (4) 

Suns no sirds priecājas par Portugāles valstsvienības iesistiem vārtiem.

Viņi piepeši ieraudzīja, ka smiltīs kaut kas kustas. Viens pēc otra parādījās... (2)

Pavisam parasti, tomēr bīstami augļi un dārzeņi (2)

Lūk, kādi "tusiņi" jārīko saviem četrkājainajiem mīluļiem! VIDEO (2) 

Iespaidīgi! Cilvēka un krokodila maigā draudzība (1) 

Neticami! Kā viņš to visu tur dabūja iekšā?! VIDEO (1) 

Smieklīgi: šie suņi ir aizmirsuši, kas viņi ir VIDEO

Igors Popovs: Dzīves sparu smeļos darbā un ceļojumos 

Ar laba garastāvokļa un lieliska izskata recepti dalās slavenību frizieris un stilists Igors Popovs.

Gada modes dizainere Inese Ozola: Mani visvairāk iedvesmo nodošanas termiņš!

Oskars Melbārdis: Dažkārt kārojas siļķmaizīti, bet sezonas laikā to nedrīkst (1)

Seko puaro.lv aktualitātēm

x

Ienāc jaunajā Puaro.lv!

Puaro.lv